Brojač posjeta
99107
 
Blog
četvrtak, travanj 10, 2008
*
Sjedila je, udobno namještena za čitanje. Predvečer je prošla podosta brzo. Imala je slobodan vikend, pa je sve preostale obaveze pozavršavala da se može opustiti. Staklena stijena u dnevnoj sobi, bila je širom otvorena. Toplina ljetne večeri se smanjivala. Natopljena vodom, trava ispod terase zahvalno je slala svježinu. Zrikavci su imali svoj koncert koji bi tu i tamo poremetio pokoji udaljeni glas prolaznika ili susjeda. Mala stolna lampa bacala je svjetlost na roman u njenoj lijevoj ruci, dok je desnom lijeno gladila i češkala Opa. Ime mu je dala sasvim slučajno. Nakon dosadnih prijedloga sa svih strana i već potrošenih Rexa, Maxa, Ajaxa, i slično, odlučila se na kraticu. Jer, vjernije stvorenje od psa, personu čak i člana obitelji, a ne samo kućnog ljubimca, čovjek ne može imati. Stoga je tada malo slatko stvorenje, tamnih i sjajnih okica dobilo ime Osobni Prijatelj, Op.

Bebasta maza, a uskoro već mrcina kao što su bili svi bernski planinski psi. Oči je imao zatvorene i glava mu je ležala u njenom krilu, i činilo se kao da je spavao sjedeći. Ona se pak zadubila u zgode glavnih likova, neurotične i frustrirane gospođe majke i njenog koketnog supruga koji je nježne i lijepe riječi čuvao za sve ljude van svog doma, a svu nervozu i nezadovoljstvo ispoljavao na njoj. Nije niti bilo čudno što je bila tako nesretna, tako neshvaćena i tako malo voljena, pomislila je.

Zadubila se u roman, sve se nadajući da će što prije stići sat kada joj se njen voljeni vraća s puta. Tri je noći spavala sama. Njihov veliki krevet kao da bi je progutao kada bi se navečer zavukla pod plahte. I kada ne bi mogla usnuti, ne bez njegovog zagrljaja i poljupca, zagrlila bi njegov jastuk sve tražeći ostatke njegovog mirisa. Prve večeri uspijela ga je omirisati, tada kilometrima daleko, te je tako usnula. Ali, već večer kasnije, jastuk je mirisao samo na nju. I htjela ona to ili ne, morala je zaspati bez tog omamljujućeg traga.

Sinoć se pak, usred noći, probudila. Imala je osjećaj njegove blizine. Vrlo jak osjećaj, pomiješan s njegovim mirisom. Sve se nekako kroz san poveselila da je ranije stigao. Predivno bi to iznenađenje bilo. Trgnula se iz sna, okrenula, desnu ruku ispružila na njegovu stranu kreveta, ali njega nije bilo. Sjela je na rub kreveta i zbunjena stala osluškivati zvukove u kući. Op je ležeći na podu kraj nje samo lijeno otvorio oči da vidi što ona izvodi i dalje nastavio spavati. Shvaćajući da je umislila, vratila se nazad u topli krevet. Kada se namjestila i zatvorila oči, osjećaj ju je opet preplavio. Kao da je bio tu, kraj nje. Tjeme joj se lagano naježilo, dok je duboko udahnula. Zamislila ga je fizički kraj sebe, iako kao da je njegova energija dodirivala njenu. Nakon nekog vremena, uživajući u tom divnom fluidu, zaspala je s osjećajem kao da je on grli.

What a difference a day makes...
twenty-four little hours...
brought the sun and the flowers...
where there used to be rain...

Zvuk auta koji se zaustavlja na šljunčanom prilazu, Op koji skače na noge kao da sekundu prije nije drijemao. Rep koji prijeti svjetiljci, od siline veselja mala škola dresure se zaboravila. Njen osmijeh preko cijelog lica, knjiga odložena na stolić, i hitri koraci prema vratima. Konačno je stigao doma.


amami @ 12:00 |Komentiraj | Komentari: 28 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.