Brojač posjeta
99107
 
Blog
srijeda, rujan 17, 2008
*
Krenula je u priču zvanu 'osjećaj samoće'. I nije pomislila da se itko drugi možda tako osjeća. Nije niti mogla. Previše je bila sama sa sobom. Pogledavala svoju od boli zgužvanu nutrinu, da bi uopće mogla osjetila druge. Iste njoj. I poput završene zimske priče, zakoračila je u ljeto. Proljeće je putem izgubila.

U bunilu koji je odjekivao njenim mislima, potražila je suvisao komentar na današnju situaciju. Osim sivih spodoba iz drugog svjetskog rata i rasčupane mačketine zatvorenog lijevog oka njene susjede zavaljene na prastarom dvosjedu, druge likove u tom stanu nije mogla naći.

Žena, starica sa bijelim, mekanim oblakom na glavi, gledala ju je svojim vodenim očima. Rukama, zgrčenih prstiju od artritisa, svako toliko bi poravnala nadstoljnjak koji je davnih dana sama ukrasila vezući žute i bijele cvjetove. To je zapamtila kada joj je još kao djetetu rekla. Boje Pape. I iako je sve bilo ravno, da ravnije ne može biti, još jednim pokretom dlana prešla je po cvjetovima. Navika. I način da se misli smire i formira rečenica, shvatila je.

Podigla je pogled prema njenom licu. Bore godina ukrašavale su i dan danas prekrasnu glatku kožu svjetlije puti. Sjetila se slika koje je davno gledala. Stvarno je bila ljepotica. I sigurno je vrtila sve muškarce oko sebe. Tiha, samozatajna, a predivna. Poput porculanske figurice koju ne diraš. Ali, jednom kada je ugledaš, pogled sa nje ne možeš skinuti. I želiš je imati samo za sebe. Želiš da bude tvoja.

Nije joj mogla procijeniti godine. Znala je da ima oko devedeset, ali nikada je točno nije pitala. Pretpostavljala je da je rođena negdje tokom ili odmah nakon prvog svjetskog rata. Prvog je muža izgubila u drugom, na nepoznatom mjestu. Nikada ga nije pokopala. I uvijek je na Kozalskom groblju palila svijeće kod križa. Pozdravljajući tim činom njega i sve ostale koji su otišli od nas.

Opet se zagledala u te nebesko plave oči koje su je pronicljivo promatrale. Konačno, progovorila je:
„Ti nisi sretna.“ – više kao konstatacija, nego kao pitanje.

Mlada žena ostala je sjediti zbunjeno. Tada se malo pomeškoljila na stolici, kao da se baš u tom trenu treba namjestiti. Misli su joj bjesumučno jurile glavom i trudila se sakriti tu trku razbacanih riječi. Nadala se da joj to ne vidi na licu. Nije li time što je mlada i zdrava već imala predispozicije biti zadovoljna i sretna?! Nije li to bilo dovoljno? Ali, nije imala snage proturiječiti teti Giti. Ona je bila premudra i sa previše godina, da bi je sada krenula razuvjeravati.

„Vidim lomove u tebi.“ – nastavila je. „U tvojim očima sve je zapisano. Poput tragova u pijesku. Do nekog novog snažnog vjetra koji će zapisati novu priču.“

Mlada je žena zvučno pročistila grlo. Iznenadni poriv. Nekako, kao da joj se steglo dok je slušala staričine riječi. Tada se ispričala, svijesna da je taj zvuk bio glasan i tetu Gitu je na neki način prepao, jer se trgnula. Pogledala je u svoje ruke. Lagano su se tresle. Pitala se što sada slijedi?!

„Drago dijete. Ne želim te kritizirati. Nikako! Ali, želim ti ukazati na sve ljepote života. Pogotovo kada si još mlada i kada te tijelo dobro služi.“ – zastala je i pogladila nadstoljnjak, kao da miluje to bijelo i žuto cvijeće na njemu.

„Život je vječna borba. Sa puno sretnih trenutaka, ali i sa mnogo bolnih. I ljudi jako griješe kada te bolne momente žele pošto-poto zaboraviti. Niti je moguće, niti tako mora biti.“

Teta je Gita nastavila pričati. Očito joj je bilo jako stalo da žena shvati što joj ova želi reći. I nakon par dana razmišljanja, pokucala joj je na vrata. Zvuk sporih koraka se začuo i uskoro je susjeda otvorila vrata. Mlada je žena u rukama držala bijele i žute tulipane. Prislonila ih je na prsa i iskreno izgovorila hvala. Starica se lagano osmijehula, a oči su joj se zacaklile. Dok je uzimala cvijeće diveći se bojama i oblicima, samo je rekla:

„Znala sam da ćeš shvatiti. U očima su ti oblaci. Zapuhao ti je drugačiji vjetar..
amami @ 10:48 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.