Brojač posjeta
99107
 
Blog
utorak, rujan 1, 2009
*
Koliko smo već tu? Huh, tko to više i broji?! Mjeseci se pretapaju u godine. Neki odlaze. Novi dolaze. Poneki stari se vrate. Netko stavi periku i novu haljinu pa se samo probranima javi. Nekoga volimo čitati, ali ga nikada ne komentiramo. Neke i čitamo i komentiramo. Druge ingoriramo. Nas čitaju, komentiraju. Ignoriraju. I na svakom portalu približno je isto. Bio to forum, bilo to pepejanje. Ili pak blogosfera. Svi smo tu, a nitko tu od nas nije. Ipak, i dalje dolazimo.

Čemu ovaj uvod? Mda, nema fanfara. Niti će ih biti. Crveni tepih je out. A hostese su preskupe. Ništa posebno. Samo se malo mislim dok mi prsti lete tipkovnicom. Možda mala rekapitulacija godina na netu. Možda pomisao kako je komp sastavni dio života, tako neophodan danas, što iz navike, što iz komoditeta.

A bome i zbog komunikacije, u bilo kojem obliku. Mada su nam oblici limitirani. Donekle. Nema veze. Sve će to jednog dana neki ambiciozni lovator i opićeni mulac-genije srediti pa ćemo virtualno sjediti u mom dnevnom boravku i piti virtualnu kavu. A izaći ćemo van svarno samo kada to budemo morali. E pa ja sam jučer morala. I nije bilo tog genija koji je to mogao napraviti osim mene. Kao niti što nisam imala lovatora da mi sve to lijepo kešira.

Školska oprema, din-don. Zvono samo što nije zazvonilo. Histerična djeca i umorne mame. Tate koji se radije izgube po dućanima tehničke opreme. Ili barem sa strane stoje, dovoljno daleko da glume onoga tko ih ne poznaje. Sve dok se žena ne zadere preko cijelog dućana: „Miro! Što stojiš tamo? Dođi 'vamo i reci koje ćemo uzet'.“ I sirota Miro, proguta sram i polako hodajući dođe do žene i nemirnog sina. A mali skakuće jer je vidio neku majicu na Ben Ten-a i sav se ufurao. Cijena? Prava sitnica, naravno. Kao i sve sa likovima iz raznoraznih crtića.

Iznenada, na zaprepaštenje moje malene, odustajem od towera. Previše ljudi. Previše armiranog betona za moj ukus. Crpi mi energiju poput nekog svemirskog stvora iz Ben Ten-a. Sjetim se dućana u gradu. Imaju sve. Barem ono što nama danas treba. Nikada prevelike gužve. Preukrašeni izlozi. Posebni reflektori. I vjerojatno zato niti nema gužve. Jer ljudi misle da je skupo. Ali onda, što je u biti skupo?! Što je jeftino? Nešto što će trajati ili nešto što platiš manje pa i rikne ranije?!

Ulazimo u dućan. Osmijeh prodavačice. Po tenu se vidi da je upravo odradila svoj godišnji odmor. Bome, i po širini osmijeha. Malena se zaletjela ravno prema carstvu šarenila torbi. I odmah uzvik zadovoljstva. Štovano pučanstvo, naklonite se. Predstavljam Vam: Tinker Bell. Onu istu čije olovke, gumice, šiljila, ravnala, blokiće i bilježnice već imamo. U ljubičastoj boji, da se razumijemo. Međutim, takve torbe nema. Ne ljubičaste. Nije je niti bilo. I čekam daljnju reakciju djeteta. Ne petljam se. Samo stojim sa strane i promatram. Dijete od osam godina dovoljno je zrelo za izabrati školsku torbu. Oh, je li?

Varijante torbi u ružičastoj boji rasprodane su, kaže friško odmorena prodavačica. Naravno. Mala me gleda i nadureno, tiho govori: „Zakasnile smo“. Donja joj usnica lagano podrhtava. Bori se sama sa svojim demonima razočaranja i suočavanja sa brutalnom stvarnošću. Nije na vrijeme išla kupiti torbu. Skrivenog pogleda pod trepavicama vidim misao kako se rađa. Uskoro bih mogla biti optužena. Jer ja sam ta koja kaže kada idemo negdje. Jer ja sam ta koja plaća kada kupujemo. A ovaj smo put zakasnile. Iako nije imala pojma da takve torbe uopće i postoje. To je bilo u tom trenu, u tih pola minute, totalno nebitno.

Ipak, lagano se okreće na peti. Svijesna da torbu trebamo kupiti. Gleda ostale. Oh, tamno plava kombinacija već spomenute vile. Neovisno o tome što tu boju ne voli. Što ne želi ništa u toj boji nositi. Osim trapera. Ali to je ionako posebna kategorija. Gledam torbu. Neka kričava nijansa tamnoplave sa kombinacijom srebrne. I tek toliko ružičaste po rubu, da se može reći da je „za curice“. Boje koje mi vrište u facu dok me gledaju ponosno sa svoje police.

Gledam u nju. Gleda ona mene sva pompozno namještena. Zbunjeno trepćem. Borim se protiv glomaznog marketinga u obliku vile zvončice na ružnoj torbi. Dječji glas dobiva ton kada bi se uskoro mogli naći na oktavi više. Hvatam besramno ružnu torbu i dodajem je. Oduševljeno odjuri do pulta i staje je proučavati. Što je onda bilo? Pa, potrajalo je. Jer besramno ružna torba, ne baš kvalitetna i nikako poželjna za dijete koje ide u drugi razred, bila je i besramno skupa. Valjda ona sličica vile koja se slatko smije ima svoju cijenu.

I krenulo je. Suptilna psihologija. Stvarno ne znam kako drugačije to nazvati. A onda me je moje vlastito dijete ugodno iznenadilo. Torba, po meni sto puta kvalitetnija i dvijesto puta ljepša našla se na pultu kao odabrani predmet. Svega dvadeset kuna skuplja. I na moje pitanje da li je sigurna, samo slijeganje ramenima i rečenica: „Ionako će svi imati zvončicu, winx i bratz. Ova je strava. A nju ću imati samo ja.“ Klimnula sam glavom, zadovoljna. Uskoro smo iskompletirali i pernicu, novčanik, vrećicu za tjelesni i na kraju drugu, pomoćnu pernicu za flomastere, ljepilo, itd, itd. Suma sumarum, kao nekada predobar ruksak od Invikte u Trstu. Nešto preko stotke. Nešto što imam dan danas u odličnom stanju.

A knjige? Drugi jezik kao glavni. Malo drugačija pravila. Pa smo to kompezirali sa cijenom torbe. Valjda.A vila zvončica neka zvonca drugima. Moje dijete ima svoj stav. Barem kada je popusti euforija. And I like it.


.

amami @ 16:02 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.