Brojač posjeta
99102
 
Blog
utorak, travanj 1, 2008
*
Poželjela sam dobiti pismo. Ljubavno. Sakrila bih ga od drugih, odjurila i zatvorila se u sobu. Prvo bi kovertu pozorno gledala, dodirivala kao neprocijenjivo blago, mirisala tražeći tragove njegovog mirisa. Tada bih nježno kidala omot, pazeći da ga puno ne poderem van rubova. Otvorila bih ga s dahom zastalim u grlu, sa užarenim obrazima i srcem koje bi htjelo iskočiti iz grudi. Prvo bih ga preletjela pogledom zaustavljajući se na kraju, pozorno fokusirana na pozdrav i potpis. Način na koji je pismo završilo. Tek tada, u osami svoje sobe, čitala bih ga polako, gledajući oblik svakog slova. Uzdrhtala, uzbuđena, kako žena to zna.

Ljubavno pismo. Onako, kako su nekada zaneseni muškarci pisali svojim odabranicama. Kada se nisu sramili priznati da im se bajna djeva sviđa.  Bili su muškarci koji su stajali iza svega rečenog, napisanog. Imali su stav, ali i otvorenu namjeru. Zavođenje je bio predivan ritual. Žena je bila željeno i obožavano biće. Ali, prije svega, poštovana.

Pogled je tada pričao više nego danas. Rumeni obrazi imali su vrijednost, kao i sjaj u očima. Čežnja je rasla iz dana u dan, tako predivno nevina. Poljupci, krišom dobiveni, vrijedili su više od ičega. Dvije duše, uočene i prepoznane, predavale su se jedna drugoj. Zauvijek je imalo značaj. Barem tada, u tom trenu.

Riječi, emotivne i iskrene. Napisane i sročene tako da ne uvrijede, ne povrijede, a primarno da daju naslutiti naklonost. Namjera koja je vidljiva u pismu, u slovima, ali i u pogledima i dodirima. Uz obavezno prisustvo drugih, da se ne povrijedi krijepost djeve. Kada te oči gledaju sa obožavanjem, moleći još jedan pogled. A ti, sva uzdrhtala, želiš smiriti ustreptalo srce te se moliš da ti obrazi ne gore, kako te ne bi izdali. Želja raste. Sve je veća i jača.

Da, možda i jesam romantična i živim u nekim iluzijama nekadašnjeg svijeta. Možda sam se trebala roditi u vrijeme renesanse, kada bi se poštovala moja blijeda put, a kosu ne bih trebala svakodnevno krotiti. I moj bi blagi pogled ubrzo pronašao jedan isti ili sličan. Ako ništa drugo, ne bih morala skrivati emocije i igrati igrice ega, da bi sve bilo zanimljivije. Dovoljno bi bilo ne odmah isti dan odgovoriti na primljeno pismo.

Romantika? Možda. Nemoguće danas? Vjerojatno. Ali... lijepo je dobiti ljubavno pismo. Predivno je biti obožavana s poštovanjem. I cijeni se muška dominacija u zavođenju, jer tada žena može biti ono što i je. Žena u punom smislu te riječi.

Senzibilna, suptilna, putena, podatna,... dalje nastavite sami...

amami @ 23:35 |Komentiraj | Komentari: 23 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.