Brojač posjeta
99102
 
Blog
srijeda, ožujak 12, 2008
*
Sumrak se polako spuštao nad grad. Ulične svjetiljke obasjavale su mali prostor oko sebe, za pokojeg rijetkog prolaznika. Kiša je padala i kao da se lagana izmaglica šetala ulicama. U ulicu je ušetala i ženska osoba. U biti, podosta brzo je hodala. Ispod tamno sivog kišobrana sakrila je lice. U lijevoj ruci nosila je aktovku, na pogled pretešku. Desnom rukom držala je kišobran i naramenicu torbice koja je plesala uz struk u ritmu njenih koraka koji su odzvanjali u toj praznoj ulici. Salonke na visoku i tanku petu bile su mokre od hodanja po kiši. Najlonke boje porculana imale su trag sve do sredine listova. Bila je mokra i bilo joj je već i hladno. Samo još malo i doma sam, a onda ravno pod tuš, pomislila je.

Obmotana u frotirsku kućnu haljinu i kose zamotane u ručnik, uvaljala se u masivnu fotelju. Posegnula je za daljinskim, uplalila muziku i vrteći vratom opterećenim od umora, zapalila cigaretu. Noge je prebacila preko rukohvata fotelje, lijevo rame još više udubila u nju i zatvorila oči predavajući se nježnoj pjesmi. U daljini čula je zvuk kamiona i neko lupanje, ali sve je to bilo predaleko. Sada je putovala u svoju oazu mira, u trenutke kada nitko i ništa na ovom svijetu ne postoji. Bila je sama sa sobom i s pjesmom o nesretnoj ljubavi. Iako se htjela opustiti, mislila je na sve probleme koje su je zadnje vrijeme obuzeli.

Posegnula je za mobitelom sa stola. Vrtila ga je u ruci igrajući se prstima po njemu kao da svira klavir. Upalila je tv, samo da ne misli na to. Činilo se da gleda film. Ipak, misli su joj bile fokusirane na određeni broj i ime spremljeno u imeniku mobitela. Htjela ga je nazvati. Cijeli dan je mislila na njega. I iako nije voljela igrice ega, tko će koga prvi nazvati jer je to smatrala bespotrebnim gubljenjem vremena i energije, znala je da s njim ne smije biti spontana. On taj dio nje nije razumio. To je i bio razlog zašto mu se do sada nije nikada otvorila do kraja. Strah da se ne nasmije njenoj iskrenosti. Žalost jer je ne razumije, niti ima volje za time. Bol da je ne povrijedi, omalovažavajući taj dio nje. Negirao je spontanost, negirao je izljeve emocija. Smatrao je da se samo teškom i hladom logikom danas može nešto postići u životu. Nije niti shvaćao da je s godinama gubio sve više sebe, onaj topli i ljudski dio, pretvarajući se u mehaničku osobu koja radi po pravilima svijeta i drugih ljudi. Bez emocija, empatije i osmijeha s kojim se i oči smiju.

Prošlost joj je donijela previše patnje. Tolikih prilika kada se ponadala da će trenutna sreća potrajati. Momente koje će uvijek čuvati u sebi kao rijedak trenutak dječje radosti. A onda bi opet sve krenulo po krivom. Nešto bi se izokrenulo u staklenoj kugli podižući prašinu umjesto pahulje snijega. Vrtuljak sreće okrenuo bi se na riječ 'bol'. I opet bi bila sama. Usamljena. Učila se živjeti tako. S vremenom podigla je zidove. Svi su mogli stati pred njih i gledati. Neki su tu i tamo uspijeli i zaviriti preko. Ali, svega jedan je do sada uspio preskočiti ga, drskom jednostavnošću. Taj jedan, nekada, ali još uvijek prokleto živ u uspomenama. Ovaj drugi, koji je sada u mobitelu, nije bio niti blizu onog skakača. Ali ipak, dotaknuo je dio nje. Ili je to sve u biti bilo samozavaravanje zbog želje da ne bude sama?!, panično je pomislila. Zgrčila je tijelo u položaj fetusa, misleći da je najbolje ići spavati. Sutra ću slagati ladice moje nutrine, sada idem odmoriti svoju glavu od tih teških misli, pomislila je ustajući iz fotelje.

Sastanak je krenuo tako što je stigla sa zakašnjenjem od pola sata. Probudila se sva u bunilu i kada je shvatila koliko je sati, glava ju je zaboljela. Nije trebala popiti tabletu. Ispričala se glavoboljom i odradila svoj dio. Dan je prošao relativno brzo. Već spremna za doma, uočila je znak sms-a na mobu. Poruka je bila velika i glasila je: „Danima već razmišljam o nama. O svemu onome što si tada rekla. Ne mogu shvatiti da možeš sa toliko godina sve krivo percipirati. Pa nemaš deset godina! Što će ti emocije kada te danas više nitko ne shvaća? Što ću ti ja, kada uporno u meni tražiš nešto čega nema. Oprosti, ali stojim iza svake izgovorene riječi. Ti si divna žena, ali si emotivno kao razigrano dijete. Razmisli malo o sebi. Odrasti! Kome je do zagrljaja i nježnosti kada mu posao visi o niti? Vjeruj mi, doći ćeš do mojih riječi jednog dana, ali tada me nemoj zvati i plakati mi da sam imao pravo. Ipak, sretno ti bilo. Pozdrav.“

Izlazeći na ulicu nije joj se dalo otvarati kišobran. Kiša je rominjala, ali godile su joj te čiste i male kapi u dodiru sa kožom lica. Sjetno se nasmješila dok je hodala. Kosa joj je već bila vlažna, trud peglanja iste izgubio je svoj smisao. Kovrče su nastajale i rasle po cijeloj joj glavi. Ma, sve je ovo bilo samo intermezzo, pomislila je. Osjetila je olakšanje što je on sam otišao, bez da mu je išta morala objašnjavati. Opet sama, pomislila je. - Opet svoja! Iskrena i razigrana, izgovorila je uz širok osmijeh i ubrzala korak.

amami @ 22:10 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.