Brojač posjeta
99107
 
Blog
subota, travanj 19, 2008
*
Vozili su se i pričali o dalekim krajevima. Mamili su ih svojom udaljenošću i samim svojim postojanjem. Gdje bi putovali, jer oboje su bili nemirne duše. Teško su mogli stagnirati na jednom mjestu više od par tjedana. Oboje umjetnici, oboje željni novih gradova, plaža, planina, kultura i ljudi. Uvijek u istom gradu na istoj adresi, ali duše koje su svako toliko trebale pomak barem za jednu paralelu ili meridijan. Voljeli su namještati satove probijajući vremenske zone. U pomankanju mogućnosti putovanja, maštali su i pričali o njima.

Ona je obožavala putovati avionom. Čak joj se i let preko Atlanskog oceana svidio, iako je trajao preko šest sati. Poslije je doznala da je službeno let trebao trajati i osam sati, ali vjetar u rep aviona bio je povoljan za njih, pa su sletjeli ranije. Na katu je bio kafić gdje je mogla listati novine i magazine na svim jezicima. Obožavala je upoznavanje drugih kultura. Voljela je istraživati mentalitete, tako slične, a opet tako drugačije od njenog. Gledanje filmova u avionu i nije joj bilo zanimljivo. Više je voljela upoznavanje, direktno. Promatranje. Gdje su svi bili pristojni, gdje nitko nije povisio glas, gdje se poštovao nekakav nepisani bon-ton ponašanja u avionima.

Taj let preko oceana, pamtiti će zauvijek kao poseban. Povratak u Europu nakon mjeseci bivanja u New Orleansu. Burbon street, dio francuske četvrti, koji je s vremenom postao popularniji od samog grada. Ulica tako posebne za nju, kao nekoga tko je živio za i zbog glazbe. Povratak doma, uz buđenje iznad Pariza, kada ih je pilot pozdravio i rekao da s lijeve strane mogu vidjeti Eiffelov toranj. Dolazak na aerodrom u Frankfurtu. Kupovanje raznih čokolada, parfema i časopisa u duty free shop-u. Čekanje za let do Zagreba. I konačno, namještanje satova na poznatu vremensku zonu. Dolazak doma u Rijeku. Njene ulice, miris njenog grada. Njen dom i njen krevet. Prilagodba na vrijeme spavanja i hranjenja koja je trajala još danima.

Ili, putovanja brodom, gdje je svako ljeto provodila svoje školske praznike. Tata, kao dobro pozicionirana osoba na brodu, omogućio joj je da još kao dijete proputuje cijeli svijet. Već na sredini osnovne škole znala je sve o mrtvom moru, raznim vjetrovima, bonacama, olujama i sa osam čvorova, valovima i do deset metara u zrak, pražnjenju i punjenju štiva za stabilnost broda. Naučila je jesti juhu kada bi se brod dobrano 'valjao', kada bi ga valovi bacali kao malenu barčicu. Kao dijete koje je praktički odraslo na brodu, nikada morsku bolest nije imala.

Automatski pilot, tako savršen za otvoreno more, koji je neznajući što radi isključila sa tri godine, tako da dok su dežurni shvatili što je napravila, već su dobrano skrenuli s rute. Gledanje u radar, koji ju je fascinirao, gdje je satima znala biti savršeno-poslušno dijete, samo da joj dozvole da proviri. Onda, kada su je došli s mosta probuditi u ranu zoru, jer je uz brod plivalo veliko jato dupina. Savršeno buđenje novog dana, uz tako predivne životinje. Bilo je tu i repova kitova, koji su ipak bili predaleko da bi ih bolje promotrila. Ali, uvuklo se putovanje u njenu krv.

Na brodovima postojala je tradicija, kada se prvi puta prelazi Ekvator (nulta paralela) svatko se mora krstiti na 'brodski način'. Na putu iz Europe prema Južnoj Americi, i ona je doživjela jedno takvo krštenje. Dok se sunčala kraj brodskog bazena, stigli su oficiri i krenula je igra. Nije imala pojma što se događa, ali vidjela ih je kako se cerekaju, svoje roditelje kako se miču sa strane skrivajući osmijehe. Prestravila se kada je shvatila da u rukama imaju četku za wc i kantu polupunu s nekom odvratnom tekućinom. I kada su krenuli prema njoj, iako nije kužila koja je namjera i svrha svega toga, vrisnula je bježeći od njih oko bazena. Riječi tate da se smiri, da je četka nova, tek otvorena, malo su je umirile. Ali, tekućina je i dalje bila gnjusna. Imala je u sebi svega, čak i malo nafte i ulja. Da, krstili su je. Kasnije je dobila i Krštenicu s krsnim imenom vrste dupina. Nakon tog stresa, znala je da više je ništa na brodu i moru ne može iznenaditi. I imala je pravo.

Njena nemirna duša naprosto je obožavala pakiranje kofera. Brod, nebo i more. Savršen način za osjetiti vjetar u kosi, uz sveprisutan miris soli. Gledanje nebeskog svoda danju, predivni oblaci svih oblika i boja, zalasci sunca koji se riječima ne daju opisati. Noć, zvijezde koje su nekako vidljivije i brojnije na južnoj polutci zemlje. Mjesec, koji je uvijek tu, kamo god išla. Pokoravanje moćnoj Prirodi, vladarici svega oko nas, pa i nas samih. Tako razmišljajući, veselila se svojem novom putovanju. S njim. Uskoro. 


amami @ 15:38 |Komentiraj | Komentari: 45 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.