Brojač posjeta
99107
 
Blog
srijeda, kolovoz 27, 2008
*
Odustajem od psihoterapije u večernjim satima. Sa daškom vjetra koji donosi svježinu. I sa upornom nadom da će se nešto promijeniti. Iako je ugodna, ne donosi ništa. Samo konfuzuju u glavi. Metež u emocijama. A večer je opasna. Jer, krenu misli. Krenu želje. A onda i očekivanja. Koja nužno nose razočaranja.


I možemo svi sjesti u krug i igrati se boce istine. Bilo tko da vrti i bilo tko da odgovara, isto je. Nećemo ništa dobiti. Jer, ničega niti nema. Osim raznih priča svačije intime. Detalja koji se nas u biti i ne tiču. Bili sočni ili ne. Naravno, jedino ako nismo opterećeni tuđim životima.

I dok se amazonska prašuma nemilice troši. Dok se ledenjaci tope. Dok su ozonske rupe sve veće. Dok svijetom nestaje pitke vode. Dok mnogi gladuju i umiru bez hrane i vode. Dok se mala djeca otimaju i kupuju za roblje ili prostituciju. Dok su dijamanti krvavi. Dok toliki nemaju prava glasa ili se skrivaju od neke frustrirane vojničke čizme. Dok se sve to događa. Mi smo razmaženi.

Jer, mi koji imamo mogućnost izbora, tako smo nezahvalni da ne cijenimo ono što imamo. Da, život nije lak. Ali nam je sigurno puno, puno bolji i vrijedniji nego što je mnogima na svijetu. Od čistog zraka. Šuma. Mora i obale. Pitke vode i dostupne hrane. Preko posla. Plaće, koja koliko god mizerna bila, ali je imamo. Dostojanstva. Imamo.

I slobodu. Da biramo gdje živjeti, sa kime se družiti, kamo raditi. Gdje se kretati. I imamo suhe i čiste stanove sa krovovima koje ne otpuhuje svaki vjetar. Sa prozorima koji drže pod navalom pljuska. Čak i metalne ljubimce koje puno puta više glancamo, nego što živim ljudima pozornosti dajemo. Imamo zdravu i školovanu djecu, koju nam nitko tako lako ne otima u svrhu ičega. I sve blagodati koje mnogi nemaju.


A mi smo i dalje zli. Mi i dalje želimo imati još više. Jer, kod susjeda je trava uvijek zelenija. I 'dabogda' mu krepala krava. Jer je tako lakše. Jer tako ispadnemo veliki u svojim očima. I drugi nam se dive. Isto jadnici, kao i mi. Koji nisu svijesni da bi možda netko u Ruandi dao sve što ima, samo da bude na njegovom mjestu. Da može uživati u životu. Da može spasiti svoju obitelj. Disati i biti. Svaki dan. Bez straha za njihov život. Pa, makar ostao i bez svog vlastitoga.


___________________________________________♪♫♪♫♫♪♫♪
"Bad/RubyTuesday/Sympathy For The Devil" U2. . .
amami @ 12:55 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.