Brojač posjeta
99107
 
Blog
ponedjeljak, rujan 15, 2008
*
U zrakoplovu, koji smo još uvijek tako nepopravljivi zvali avionom, sjedili smo jedno do drugoga. Ugodan glas pilota govorio nam je plan leta, kakve su vremenske prilike i kada se očekuje naš dolazak na cilj. Uskoro će nam i domaćica leta (kojeg li prigodnog naziva!?) objašnjavati što u slučaju onoga što nitko od prisutnih nije htio doživjeti. I zašto te maske uvijek imaju žutu boju na sebi? Boju sunca, cvijeća. Topline. I kišobrana atomskog skloništa.

Osobno, prala me nikotinska kriza. Osjećala sam sve veću diskriminaciju nepušača prema pušačima. I to na vlastitoj koži. U vlastitim plućima. I jedva sam čekala da se znakovi ugase. Da se mogu odvezati i zapaliti cigaretu. Osjećala sam se sputano, kao i uvijek kada sam morala mirovati. Prisilno biti na mjestu. I kao spontana buntovnica, pokušavala sam smiri dio sebe koji se baš tada htio prošetati između sjedala aviona. Čisto da noge protegnem. I izbrojim korake do repa aviona. Ti si kao po svom običaju, drijemao. Uvijek si bio umoran. Uvijek ti je bilo nešto. I uvijek si bio previše bitan sam sebi.

Pogledala sam časopise zataknute za mrežicu sjedala ispred mene. Čak nisi mogao pregristi svoj jezik, pa si mi na aerodromu prigovarao što bez veze trošim novac na njih. Iako, čim smo uzletjeli ti si zaspao. I što bih sada dva i pol sata trebala raditi? Slušati tebe kako dišeš? Gledati tvoje crte lica i sjene koje ti trepavice ostavljaju? Ili promatrati bijele, paperjaste oblake. I zamišljati kako plovim na jednom velikom, udobnom. I sa velikim strahopoštovanjem provirujem preko ruba i gledam tlo. Prirodu. Zgrade. Ljude.

Gledala bih život! Koji drugi žive. Jer, ovaj let nije moj. Ovo sjedalo nije za mene. Greškom su moje ime i prezime napisali na karti. I još većom greškom, ušla sam u taj avion. Sve ostalo nije bitno. Jer, i ovaj će avion sretno sletjeti nakon što pročitam sva tri časopisa. Nakon što se ti naspavaš. I nakon što ja zapalim i udahnem zadnju cigaretu uz tebe. I dok se budeš u polusnu namještao i psovao zbog neudobnog položaja tijela, samo ću ti tiho reći: 'Ima još malo do cilja. Spavaj. Pozdravit' ću te na vrijeme.'


.
amami @ 07:50 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.