Brojač posjeta
99107
 
Blog
četvrtak, lipanj 26, 2008
*
Ako se ne volite, želite se kazniti, ili pak tražite brzi način da vas proglase čudnim, lucidnim, ludim ili nedajbože neuračunjivim, savjetujem vam laganu šetnjicu centrom grada oko podneva. Pogotovo ako ste željni slave i privlačenja pažnje.


Naprosto ćete se oduševiti čudnim pogledima kroz dobro zatvorena staklena vrata nekog dućana. Vaša viskozna haljina koja leprša oko tijela, na određenim dijelovima postala je kao druga koža, mokra i glatka, uredno sljepljena uz vaše bokove i leđa. Kosa vam je postala toliko vrela, da zamisao da zaronite glavu u prvu fontanu čini vam se tako savršena za instant rješenje. Hodate dalje i vidite poglede ostalih patnika. Iskreno suosjećate s njima. Čak kada vam se pogledi sretnu, pročitate neizgovorene riječi žaljenja pred istom i nemilosrdnom sudbinom.

Ugledate majku koja vuče djete od dvije-tri godine. Dijete plače da je žedno i da mu je toplo. Vrla mamica, kojoj se već treći dubinski sloj pudera topi i kapa niz lice na vreli pod, odgovara svom ispaćenom djetetu da bude dobar jer nema soka dok si mama ne pronađe i kupi natikače. Odmičete pogled, jer vas boli ono što vidite i čujete. Dođe vam da u obližnjem kiosku kupite djetetu barem hladnu bočicu vode. Ali, ipak samo prolazite bez ikakve akcije. Pretoplo je za prepucavanja i vrijeđanje majke, jer bi ova sigurno na vas graknula kada bi djetetu hladnu vodu ponudili.

Divno je ovo naše Korzo. Ljeti umiremo bez zraka, zimi se ledimo pod refulima nemilosrdne bure. Konobar iz obližnjeg birca na sredini Korza, naslonjen na štok ulaznih vratiju, gleda svoju praznu terasu. Niti daška vjetra nema. Sve samo isijavanje asfalta, betona i staklenih površina. Ne, niste u paklu. Vi upravo hodate riječkim Korzom. Vi i još par smrtnika koji alternative nisu imali.

Kada već pomislite da su vam sve epitete podijelili i da ne postoji naziv ili riječ kojom bi vas mogli nagraditi, sjednete na terasu u debelom hladu, u neposrednoj blizini fontane na kraju Korza. Ovdje ima malo vjetra, čak i voda iz fontane osvježava. I onda naručite macchiato, a konobar sa modnim ukrasima kapljica znoja po licu, začuđeno stane i upita: „Jeste li rekli macchiato?! Sa toplim mlijekom? Po ovoj vrućini? Jeste li sigurni da možda ne biste nešto ledeno? „

„Da. Vaš ledeni i profesionalni pogled dok primate narudžbu. I veliku čašu vode s puno leda. Hvala.“ I dok on pokorno onim laserom prebire po cjeniku, vi mu uputite plastični osmijeh broj 3. Danas si i manijak ili čudak ako piješ kavu popodne na Korzu.


amami @ 16:20 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.