Brojač posjeta
99107
 
Blog
utorak, svibanj 27, 2008
*
Sjedila je na klupici u botaničkom vrtu parka Angioline. Knjiga joj je bila u krilu već neko vrijeme i pozorno je pratila kako se radnja u romanu razvija. Okružena mirisnim biljem svojevremeno donešenim iz cijelog svijeta, simetrično njegovanim po parku, uživala je u tišini. Tu su bile i poznate japanske kamelije, koje su na neki način postale zaštitni znak ovog parka. Poneki zalutali šetač bi prošao, ali začudo parkom je vladao mir. Voljela je ovaj dio grada. Na svega par koraka od samog centra, od kaosa prometa i užurbanih prolaznika, ovaj je park bio totalna oaza mira. Okrenuta leđima velebnom zdanju istoimene vile, mogla se opustiti tog jednog popodneva.


Negdje na kraju svoje priče, krenula je u šetnju uz more. Jedan lungo mare nakon napetog raspleta fabule romana. Jedan od najboljih načina za opuštanje ili razmišljanje, za nju je bila šetnja uz more. Spustila se do Mula i krenula uz Lido. Šetnica kako su je zvali svi koji nisu s Kvarnera, bila joj je dobro poznata, sa svim silnim grbicama i raspucanim dijelovima s udubinama. Duga i do dvanaest kilometara u cijelosti od Preluke do Lovrana, popravljana u više navrata godinama, uvijek vrlo odlična za protegnuti noge. Hodala je sporo, upijala mirise borova i mora. Galebovi su bili nezaobilazni. Uskoro je stigla i do kipa Djevojke s galebom. Uvijek ju je fascinirala legenda i pitala se koliko je istinita. Po njoj, djevojka se utopila i na istom mjestu gdje je nestala pod morem tada je doletio galeb. Kip je navodno napravio njen bogati suprug njoj u čast. Legenda ili ne, postao je jedan od sinonima za Opatiju.

Krenula je dalje, prema Slatini. Do hotela Milenijum, na čijoj terasi nije se mogao naći slobodan stol. Preko betoniranih dijelova plaže od koje se ježila, jer joj se nikako nije svidjela ta umjetna plaža. Stepenicama uz Osmicu popela se na Pančeru. Stigla je na terasu, za nju jednu od najljepših, s koje je pucao pogled na cijelu Slatinu, Preluku, Rijeku te otoke Krk i Cres. Bilo je vrijeme za završiti ovo predivno popodne uz jednu od najboljih kava u Opatiji. Uz predivan pogled na Kvarner.


amami @ 11:47 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.