Brojač posjeta
99107
 
Blog
nedjelja, ožujak 16, 2008
*

Nikada, ali nikada, nije se usudila otvoriti kutijicu koju je davnih dana pospremila pod krevet. Tamo dolje, duboko u mračni kut. Gdje se inače mučila i prašinu pokupiti, budući da je bio od masivnog drva i nije bio lagan za pomicanje. Svaki puta kada bi radila generalno čišćenje sobe, najviše je boljelo sagnuti se pod njega. Pomisao da tamo stoji kutijica od trešnjivog drva, lakirana i tako prekrasna, rasturila bi joj nutrinu.

Tada, kada ju je davnih dana gurala u taj mračni kutak, rekla je sama sebi da će spavati nad svojom sudbinom. Kletvom. Svojim križem koji nikada neće prestati ostavljati tragove težine. I znala je da drugačije nije niti moglo biti. Ili je, ali si ona tada nije dozvolila. I sada, još uvijek, godinama kasnije, ta kutijica je bila živa u njoj. U njenoj svijesti. Podsvijesti. Sveprisutna. I namjerno se kažnjavala time što u cijeloj kući nije imala niti jedan komad namještaja od drva trešnje. A najviše ga je voljela. Ne, samo mala četvrtasta kutija imala je taj luksuz biti pravo trešnjino drvo. Tako predivno, toplo i elegantno.

Došao je i dan kada se pripremila na spremanje sobe. To je značilo i zaranjanje pod krevet. Nakon par sati, učinila je i to. Međutim, taj put nije samo krpom prešla kutijicu. Nehotice, krpa je zapela za malenu zlatnu kopču i povukla kutijicu bliže. Sledila se u pokretu. Očiju koje su bile razrogačene, jer se nakon puno vremena kutijica odlučila pomaknuti. Kada se pribrala, lagano je pokušala krpu osloboditi, ali svakim njenim pokretom, kutijica je bivala sve bliža. Uskoro se izvila ispod kreveta i dalje držeći krajičak krpe desnom rukom, klonulo stala u poluležeći položaj. Znala je da je stiglo vrijeme da dobro obriše prašinu s tog posebnog predmeta.

Uz uzdah koji je označavao nemir i strah, krpu je povukla prema sebi. Lagano grebanje o parket, i stajala je pred njom. Na svjetlu. Gledala ju je, nesposobna za išta. Krpa joj je davno ispala iz ruke, dlan je ostao u zraku. Problijedila je i stala pliće disati. Namjera da je obriše bila je sve manja. Želja da je otvori, da se sjeti, bila je sve veća. I rasla je. Uskoro joj je srce lupalo tolikom silinom, da su joj se usta osušila. Kao neprocijenjivu vrijednost nježno ju je obujmila dlanovima. Palcem je mazila zlatnu kopčicu. I spontano, čak silovito, podigla je kvačicu. Zatvorenih očiju osjetila je miris nutrine. Ruže. Prošlost je oživjela.

Laticama je ukrasila unutrašnjost. Sjetila se kako ih je brala baš za kutijicu. Od prekrasnih kraljevskih ruža, do divljih penjačica. Svih boja i različitih mirisa. Nježno ih je kidala i slagala postelju. One manje je s glavicom položila. Bilo je mjesta za sve. Kada je otvorila oči koje su bile pune suza, pogledala je dolje. Latice su i dalje bile tu. Samo malo blijeđe. Razbacane koliko im je prostor dozvoljavao. Ali i dalje mirisne. Rubove unutrašnjosti ukrašavala je pletenica ispletena od tri svilene trakice. Gledala je kako su i dalje sjajne bile. Plava, tako nebeski nježna. Roza, tako dječje iskrena. I bijela, tako predivna i nevina. Konačno se usudila i centar postelje pogledati. Mali, bijeli predmet. Plastičan. Tako neopasnog izgleda, štoviše običnog. Ipak, u centru je i dalje imao plavu oznaku. Tako postojanu da se naježila. I bol ju je preplavila. Duboka i jaka.

Dječji glas koji je pozivao veselo, prenio ju je i vratio iz prošlosti. Pogledala je još jednom sadržaj. Dlanom je micala suze s obraza. Nasmješila se sjetno zatvarajući kutijicu. Nježno ju je obrisala, poljubila poklopčić, te vratila na svoje mjesto. Dio mene, pomislila je. Izvlačeći se ispod kreveta ugledala je djevojčicu koja je stajala na vratima. Imala je osmijeh koji je svih oduševljavao. Prštila je od energije sretnog i zdravog djeteta. Bila je njena posebna nagrada, na kojoj je bila beskrajno zahvalna. Ustajući se dala je djetetu ruku. I krenula je dalje. U svoju sadašnjost. I svoju budućnost.


amami @ 23:30 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.