Brojač posjeta
99102
 
Blog
petak, srpanj 4, 2008
*
Godine su prošle od kada smo se vidjele. Nakon našeg zadnjeg razgovora, oboje nismo to niti željele. Crnka i plavuša, nekada nerazdvojne, tada kao stranci. Osjećaj nelagode vezan uz naš zadnji susret bio je naprosto prejak. I dalje smo živjele u istom gradu, susretale iste ljude. Svaka od nas vodila je svoj život. Putevi su nam se razišli. Ali, svako toliko došla bi neka vijest o tebi do mene, iako nisam pitala.


Kada nekoga voliš, odrasteš uz njega, najviše boli ta izdaja. Tako je i meni bilo tada. Bile smo previše vezane godinama, da nakon svega ne bi ostala praznina i bol. Razočaranje. I nakon prvog impulsa čuđenja i nevjerice, pa ljutnje zbog izdaje, sazrijela je samo želja da budeš sretna u životu. Ta, nije li to odlika ljubavi i prijateljstva? Nekome poželjeti sve najbolje čak i kada te povrijedi?

Jednog popodneva zazvonio mi je mobitel. Nepoznati broj. Ženski glas. Promukao i s notom opreza. Bila si to ti. Nisam mogla vjerovati, doslovno sam zanijemila. Prošlo je devet godina. Skoro cijelo desetljeće. Nije li nevjerojatno da se u tih devet, nismo nikada srele?! Rijeka i nije baš tako ogroman grad. Ispričala si se na smetnji, pitala jesam li za kavu. Previše zbunjena, vjerojatno sam ti djelovala hladno i nezainteresirano. Na kraju, dogovorile smo vrijeme i mjesto. Nekako uopće nisam dvojila želim li na kavu s tobom ili ne. Podrazumijevalo se da idem.

Pred dolazak na Trsat, obuzela me nelagoda. Pitala sam se o čemu ćemo pričati, zašto si me pozvala. Ali, čim sam te ugledala, prepustila sam se tom popodnevu, dok je sunce neumorno pržilo. Bila si mršavija nego što sam te pamtila. Ali, zato ti je plava kosa i dalje više sličila na grivu, nego na frizuru. Nisi bila našminkana, a prije si se uvijek mazala. Jednostavna žena, odjevena u prozračnu ljetnu odjeću. Iako sam te htjela dobro osmotriti, nisam htjela gledati te napadno.

Sjele smo na Gradinu u hlad, naručile kavu i čaj i utihnule. Sjetila sam se naših zajedničkih predavanja iz solfeggia. Pjevanja u zboru. Izmjenjivanja nota, kada ih nigdje nismo mogle naći. To da smo jedna drugoj uvijek prve leksikone ispunjavale. Riješavanja zadaće iz matematike preko telefona, zbog čega sam zaradila kaznu od tjedan dana. Kasnije, izlazaka u Palach. Prvih simpatija iz riječkog rock svijeta. Nagovoranja staraca da nam kupe starke. Pjevanja u Putokazima. Da, svega sam se sjetila i pogledala te.

Uzdahnula si duboko i krenula pričati. Trebala si nekoga kome sve možeš reći. Ali, doslovno sve. Bez prikrivanja dijelova, bez traženja riječi da se opravdaš za pojedine postupke. Sve. I slušala sam te. I upijala sve i jednu riječ koja je opisivala tvoj život u zadnjih devet godina. Tvoje oči više nisu treptale onako nevino. Čak su te i Bambi znali zvati zbog ti velikih zelenih očiju. Kao da se dio života ugasio u njima. Kao da su izgubile sjaj i žar.

I onda si mi rekla. I ostala sam šokirana, jer ozbiljna dijagnoza nije šala. Tada mi je postala jasna i tvoja mršavost. Onaj prkos životu koji si uvijek imala u sebi, bio je tu negdje. Ali, u puno manjoj mjeri. Puno slabiji. Taj dan smo ostale zajedno preko pet sati.

Danas se još uvijek boriš. I ja sam tu uz tebe, tek neko kratko vrijeme, ali jesam. Život je prekratak za gluposti. Pobjednici su ljudi kao ti, koji se iz dana u dan trude i bore. Ne posustaju, ne kukaju i ne razvlače negativne misli i energiju kao ražvakanu žvakaću koja je izgubila svoj slatki okus i boju.

Sretan ti rođendan, Bambi. Želim ti da zatrepćeš svojim okicama kao nekada. I barem još toliko godina, koliko danas puniš. Jer, ti zaslužuješ živjeti život.


amami @ 09:41 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.