Brojač posjeta
99102
 
Blog
srijeda, lipanj 25, 2008
*
Život je sastoji od perioda kada nam ide, kada nam ide manje i onog kada se pitam zar tako život treba izgledati. Tragikomedija u tri čina, ali meni se čini da ih ima puno više. U ljudskoj je psihi zapisano da čovjek nikada nije zadovoljan do kraja, da uvijek teži k nečemu više. Taj čovjek je uporna radilica u svoju korist. Plitki bi zaključak mogao biti da danas imamo sve ovo oko sebe samo zato što smo lijeni i egocentrični. Ili pak, znatiželjni. Filozofiju ću prepustiti nekome drugome, nije mi vrijeme.


Ipak, međuljudski odnosi su ono što nas svakodnevno određuje. Mijenja naše ponašanje i raspoloženje. Ovisimo o osmijehu prijatelja, o sreći našeg djeteta. O iskrenosti prodavačice koja nam nije stavila jabuku, dvije manje i zaračunala cijelu kilu (mesare namjerno nisam spomenula). Ovisimo i o spretnosti drugih vozača na cesti koji nam neće izvući sočne riječi iz ustiju kada naprave neki drski prekršaj nama pred nosom. O mladoj ženi na šalteru banke, koja stvarno nije kriva što si banka uredno uzima svoju proviziju i kamatu na dozvoljeni minus tekućeg računa, pa niste mogli s bankomata dignuti okruglu cifru nego ste morali čekati red. Da, ovisimo.

Sjećam se dječje priče 'Pale sam na svijetu' i straha koji mi je ta priča utjerala u tada moje malo tijelo. Takve panike, da sam se tjednima kasnije znala buditi ujutro i sa strahom ustajati iz kreveta. Olakšanje bi uslijedilo kada bi ugledala mamu ili sestru. Tada sam znala da se meni nije dogodilo ono isto što se jadnom Pali dogodilo. Danas, imam periode kada bih voljela biti, barem na koji sat, sama na svijetu.

Dakle, nismo sami. Naše se dnevne oscilacije ponašanja mjere u interakciji s drugim ljudima. Jedino ako niste totalno egocentrični ili u teškoj depri, pa sve to ne dopire do vas. Vama je onda predobro.


amami @ 12:09 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.