Brojač posjeta
99102
 
Blog
četvrtak, travanj 17, 2008
*
Pognula je glavu da sakrije osmijeh koji joj je bježao iza kose koja joj je prekrila lice. Spustila je pogled i gledala svoje sive čizme. Pokušavala se skoncentrirati na cijenu istih. Budući da su bile skupe, nadala se da će se s tom pomisli uozbiljiti. Ali, nije uspijevala. Imala ih je na nogama, dakle, niti visoka cijena je nije spriječila da ih ne kupi. Da, zaljubila se u njih na prvi pogled. Tako je uvijek kupovala. Nikada nije gledala prvo cijenu. Nije niti mogla. Jer, već bi pri ulasku u neki dućan snimila predmet koji bi je privukao takvom snagom, kao magnet. Kasnije, kada bi ga kupila, pitala bi se tko je tu koga izabrao. Nekako joj se uvijek činilo da je taj predmet izabrao nju za vlasnicu. Tako je bilo i sa tim sivim artama.

Ali i sa autom, gdje je cijena bila neusporediva. Ne tako davno htjela je kupiti polovni auto. Za vožnju po gradu i da bez straha može na poslovna putovanja, na ugodne vikende bilo gdje. Međutim, ulaskom u auto kuću, ljubav je pala na prvi pogled. Umjesto polovnog, ugledala je predivni primjerak tek pristiglog modela. Cijena tada više nije igrala ulogu. I nakon razmišljanja od par dana i obilaska drugih auto kuća na nagovor dotičnog, ostala je pri svom prvom izboru. Intucija je odradila svoje. Taj savršen 'komad lima' imao je predivno ime i još divnije ime dodatnog paketa. Sve sami simboli. A ona je voljela simbole. Jedina razlika bila je u cijeni. Od predviđenog boljeg i novijeg polovnog auta, cijenu je probila puta tri. Ali, zaljubljenost je opasna, tada nismo baš uračunjivi, realni, a logika nas uvijek tada privremeno pozdravi na odlasku. No, to su bile samo materijalne stvari. I sve od reda zamijenjive.

Ali, život je samo jedan. Barem ovaj za kojeg mi sigurno znamo. Iako se dotični bunio da neka izabere njega ili Japanca, znala je da i dotični uživa vozeći ga. Moćna mašina je uvijek moćna. A dotični je uvijek dotični. I još kada je dotični u toj moćnoj mašini, e to je već nešto što nije imalo svoju materijalnu cijenu, nego životnu vrijednost. Od uvijek, novac joj je bio samo način plaćanja. Nešto što dođe i ode. Protočna energija. Nikada se nije previše na njega obazirala. Naravno, voljela je lijepe stvari, predmete. Kao esteta, vrlo vizualni tip, uvijek se u dućanima lijepila za skupe stvari. Ono što vrijedi, uvijek i košta. No, to ne znači da si ih je i bahato priuštila svaki put. Imala je i ona svoju mjeru. Ako ništa drugo, onda koliko si čega može priuštiti. I ono najbitnije, da li joj uistinu to nešto i treba. Jer, nikada nije kupovala samo da bi gomilala stvari. Uvijek odmjereno, uvijek kada baš zatreba i uvijek kada stvar izabere nju.

I dalje je skrivala osmijeh, dok su je plave oči gledale s naklonošću. I on se smijao. A ona je htjela odglumiti uvrijeđenost. Ipak, to kod njih nije tako funkcioniralo. Nekada da, ali prošli su svoje krštenje. Od nekada mučnih scena, na ovoj se samo smijeh pojavljivao. Smijao se njenoj 'ženskastoj potrebi'. S druge strane, razumio je to vrlo dobro. Znao je da žena, pogotovo u njenom poslu, treba biti njegovana. Ne treba pretjerivati, ali neke osnove moraju biti zadovoljene. I bila mu je zahvalna što to razumije. Konačno je pomaknula kosu s lica i podigla pogled. Počeli se se glasno smijati i kroz smijeh on ju je počeo ljubiti i grliti. Osmijeh ništa ne košta, a donosi toliku vrijednost onome kome je upućen. Ljubav i odanost nemaju cijenu, ali daju vrijednost koja se novcem nikada na silu ne može dobiti.

Ne, nikakav novac ovakav osjećaj emotivne i psihičke ispunjenosti i zadovoljstva ne može kupiti.


amami @ 22:08 |Komentiraj | Komentari: 22 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.